Geschiedenis van de Argan olie.

 

Geschiedenis

De Feniciërs waren zich al in 1219 bewust van de werkzame bestanddelen van arganolie. De Egyptische arts Ibn Al Baythar heeft in die tijd al een wetenschappelijk artikel geschreven over de wijze van productie en de werking van de arganolie. De Berberstammen, die sinds mensenheugenis arganolie produceren, noemen de arganboom niet voor niets de “Boom der schoonheid”.

Al vrij snel nadat Arganolie populair werd begon men ook te praten over de Berberstam. De meeste artikelen over het vloeibare goud uit Marokko vertellen hoe het de Berberstam was die als eerste de wonderen van deze olie ontdekten en gebruikten. De Berberstam gebruikte de olie voor medicinale, culinaire en cosmetische doeleinden.

 

Arganolie en de Berbers

Traditioneel verzamelen vrouwen de uitwerpselen van geiten die de onverteerbare zaden van de Argannoten bevatten. Argannoten en bladeren zijn onderdeel van wat geiten in Marokko eten. Zodra de zaden eenmaal verzameld en gewassen zijn worden ze door de Berber vrouwen geroosterd en vermalen tot een dikke pasta. Deze dikke pasta wordt vervolgens in de handpalmen gekneed om er de olie uit te winnen. Een andere traditionele methode om de olie te winnen is om handmatig de Argannoten open te breken met alleen maar een steen. Bij deze methode verzamelen de vrouwen de Arganvruchten en breken de noten in de vruchten open om er de zaden uit te halen. Deze worden vervolgens geroosterd, vermalen en gekneed totdat de olie eruit komt. Het hele proces duurt onvoorstelbaar lang. Wel 22 uur.

Voordat de gekte rondom Arganolie losbarstte hadden waarschijnlijk maar weinig mensen van de Berbers gehoord. De Berbers woonden al in Noord Afrika voordat de Arabieren daar kwamen. Men neemt aan dat de cultuur en tradities van de Berbers al meer dan 4.000 jaar oud zijn. Als groep noemen de Berbers zichzelf Imazighen of Amaziah. Dit betekent vrije en edele mannen.

 

Arganolie: Een Nieuwe Hoop voor Marokko

We weten allemaal dat het leven in de woestijn en in de bergen zwaar en moeilijk is. De Berber vrouwen doen agrarisch en huishoudelijk werk. Vandaag de dag heeft de vraag naar Arganolie nieuwe hoop gebracht voor de gezinnen van Marokkaanse vrouwen. Ze beschikken nu namelijk over een bron van inkomsten waardoor ze hun kinderen naar school kunnen sturen. Van oudsher was het Marokkaanse vrouwen niet toegestaan om buitenshuis te werken. Heden ten dage zijn er in Marokko vele coöperaties met uitsluitend vrouwen als werknemers actief met het produceren van de kostbare olie.

De olie werd een grote hit in het Westen vanwege zijn voordelen voor huid, haar en nagels. De cosmetische industrie heeft het vloeibare goud uit Marokko omarmd als wonderolie en velen hebben hun verhalen over de grote kracht van deze olie al verteld.

 

De Argan boom

De Argania spinosa is een boom met oudtestamentische allure. De arganboom is zeer goed aangepast aan de droogte en de moeilijke klimatologische omstandigheden van zuid-west Marokko. De boom groeit in semi-woestijngrond en hij kan met zijn diepe wortelsysteem helpen om bodemerosie tegen te gaan. De arganboom heeft iets weg van een veel te groot uitgevallen bonsaiboompje. Ooit bedekte de arganboom Noord-Afrika, maar nu is hij een bedreigde boomsoort volgens die alleen nog maar voorkomt in het zuidwesten van Marokko en een deel van Algerije. Er bestaan nog maar 20 miljoen arganbomen die zich teweerstellen tegen de oprukkende woestijn. De lokale bevolking is arm, maar omdat ze de waarde van de boom onderkennen wordt hij door hen beschermd. Arganolie is daarmee een zeer zeldzame plantaardige olie geworden.

Eigenschappen

Arganolie bevat van nature zeer veel tocoferol [2] (vitamine E) , is rijk aan fenolen en fenolzuur, rijk aan caroteen, rijk aan squaleen, rijk aan essentieel vetzuur, bevat 80% onverzadigde vetzuren[3] en is afhankelijk van de extraktiemethode beter bestand tegen oxidatie dan olijfolie.

Arganolie wordt gebruikt om brood te dippen of over couscoussalades, gegrilde paprika en dergelijke gesprenkeld. In de Europese keuken is arganolie een waardige vervanger voor notenolie en vaak ook voor olijfolie. Vooral in koude toepassingen en liever niet gemengd met citroensap of azijn. Het residu van traditioneel geëxtraheerde olie is een dikke chocoladekleurige pasta genaamd "amlou", die wordt gezoet en geserveerd als brooddip bij het ontbijt. De geur komt overeen met pindakaas.

 

Arganolie wordt traditioneel gebruikt bij de behandeling van huidziektes en is ontdekt door de cosmetica-industrie.

 

 

 

 

Voordelen voor de Huid van Arganolie

De olie zit vol met voedingsstoffen die de huid gezond, levendig en jong houden. Het bevat een hoge concentratie Vitamine E dat veroudering van de huidcellen stopt. Vitamine E voorkomt ook effectief littekens en striemen. Essentiële onverzadigde vetzuren zijn een ander ingrediënt in de olie dat voortijdige veroudering tegengaat en fijne lijntjes verkleint en voorkomt. Arganolie bevat ook Prostaglandinen die helpen bij de ontwikkeling en groei van huidcellen, en Ferulinezuur dat de huid beschermt tegen veroudering en tegen de schadelijke effecten van UV straling. De Carotenoïde componenten in de olie voorkomen eveneens veroudering van de huid en beschermen de huid tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

Met wetenschappelijke tests en analyses is aangetoond dat Arganolie de hydratatie en elasticiteit van een verouderde huid kan verhogen. Het verbetert ook celregeneratie, wat ons helpt te beschermen tegen de blootstelling van schadelijke vrije radicalen. Schadelijke vrije radicalen ontstaan onder andere door vervuiling, blootstelling aan de zon, roken en stress.

 

Andere voordelen voor de huid zijn

  • Acne (vermindert de vlekken)
  • Vermindert waterpokkenlittekens
  • Voorkomt het begin van striae door zwangerschap
  • Hydrateert de huid
  • Behandelt eczeem en psoriasis

 

 

 

Vele voordelen voor het haar

  • Kroes en onhandelbaar haar wordt door het aanbrengen van 2 druppels Argan olie weer gezond en handelbaar.
  • Geeft glans en maakt het zijdezacht.
  • Arganolie heeft geen siliconen die de haren opvullen waardoor uw haar slap blijft, in de plaats daarvan wordt het haar soepel, zacht waardoor breuk en toekomstige haaruitval verminderd.

 

 

 

Arganolie in cosmetica

  • Zorgt voor hydratatie waardoor de huid steviger en gladder zal worden.
  • Arganolie wordt gebruikt in de huidverzorgingsproducten van JerraFlore
  • Arganolie zal je huid hydrateren en het jong en stevig houden voor vele jaren.

 

 

 

 

 

De legendarische Argan Olie

 

Arganolie wordt gemaakt van de noten van de Arganboom, ook wel bekend onder de latijnse naam Argania Spinosa. De boom groeit in het zuid-westen van Marokko. Sinds mensenheugenis wordt de olie door Berbervrouwen gebruikt als traditioneel medicijn en als olie in de keuken.

De Arganvrucht
De vruchten van de Arganboom zijn meestal groen van kleur. De Argan lijkt op een olijf, maar ze is wat groter en ronder. Vanbinnen bevindt zich een harde schaal die ongeveer 3 pitten bevat. Uit deze pitten wordt de olie gewonnen.

Methoden om Arganolie te winnen
Niet zo lang geleden is men begonnen Arganolie machinaal te winnen. Dit heeft de tijd die nodig is voor het produceren van een liter olie aanmerkelijk verkort. De productie van Arganolie is een arbeidsintensief en veeleisend proces dat tot voor kort met de hand gedaan werd.

Het roosteren van de Argannoten
De noten werden uit de vrucht gehaald en vervolgens gekraakt. Op deze manier kon men de pitten verzamelen. De pitten werden zachtjes geroosterd en daarna liet men ze afkoelen en vermaalden men ze in een handgedreven molen. De substantie werd vervolgens aangelengd met water zodat er een soort van deeg ontstond.

Arganolie als huidverzorgingsproduct
Uit het deeg werd dan handmatig de olie geperst. Arganolie kan op veel manieren gebruikt worden. Het is bijvoorbeeld een fantastisch middel voor verstevigen en gezond houden van de huid, haar en nagels. Het is buitengewoon effectief als huidverzorgings-, en cosmeticaproduct. Arganolie bevat hoge concentraties oleine zuren die ervoor zorgen dat de weerstand, de glans en de zachtheid van de huid behouden blijft.

Bestanddelen van Arganolie
De hoge concentratie tocoferolen in Arganolie helpen het lichaam de huid te beschermen tegen oxidatie en de veroudering van de huid. Arganolie mag dan op ander olieën zoals kokosmelk lijken, maar Arganolie verhoogt ook het vochtopnemend vermogen van de huid. Arganolie is zeer effectief gebleken in het verminderen van rimpels en kan zich meten met de duurste anti-aging producten. Arganolie is rijk aan vetzuren, Vitamine E en linolzuren. Deze ingrediënten maken Arganolie tot de perfecte moisturizer. Arganolie helpt ook de zichtbare tekenen van vroegtijdig ouderworden te corrigeren en zorgt ervoor dat uw huid soepel blijft en niet dehydrateert.

De economische voordelen van Arganolie
Arganolie is niet alleen heilzaam voor het lichaam. Arganolie biedt ookl vrouwen van de Berberstam in Marokko de kans zich economisch te ontwikkelen.

Arganolie als massageolie, haarproduct en cholesterolverlagend middel
Arganolie is de perfecte massageolie. Ook helpt ze haarverlies en roos te bestrijden. Een beetje Arganolie kan ook de pijn van brandwonden verminderen. Het innemen van Arganolie heeft een opmerkelijk positief effect op een te hoog cholesterolniveau in het lichaam. U kunt het prima gebruiken als onderdeel van een culinair dieet dankzij de heerlijke smaak en aroma.

Arganolie als voor het bestrijden van hart- en vaatziekten
Arganolie helpt het lichaam zich tegen hart- en vaatziekten te beschermen. Argonolie wordt ook gebruikt voor het maken van amandel, beroemd om haar lustopwekkende kwaliteiten. In Marokka gebruikten de vrouwen traditioneel Arganolie als foundation voor het opmaken van hun gezicht.

Conclusie
Samenvattend: het is niet moeilijk te begrijpen waarom Arganolie vroeger, maar ook vandaag de dag, wordt gezien als een van de legendarische producten van de natuur. Vooral met het oog op haar waarde als therapeutisch product, haar eminente rol in de gezonde keuken, en de vele andere voordelen en toepassingen, is het moeilijk de waarde van het product te overschatten.